Loading

Φάρμακα και οδήγηση

Επιβάλλεται λοιπόν, αυξημένη προσοχή ή ακόμα και αποφυγή της οδήγησης, όταν γίνεται χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν την οδηγική μας ικανότητα. Ποια είναι όμως αυτά;

Κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν την οδήγηση

Οι κατηγορίες των φαρμάκων που επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ικανότητα της οδήγησης και έτσι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η χρήση τους πριν ή και κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι οι ακόλουθες:

Τα υπνωτικά, τα ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά, ανορεξιογόνα, διεγερτικά), τα ηρεμιστικά (για το άγχος), τα μυοχαλαρωτικά, και τα αντιεπιληπτικά, μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού (δηλαδή τα αντανακλαστικά του) διότι έχουν αντίκτυπο στην ψυχοκινητική λειτουργία του ανθρώπου.

Τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση παθήσεων, όπως η αλλεργία, το συνάχι, το κρυολόγημα, το βρογχικό άσθμα κ.α., προκαλούν υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Τα αντιεμετικά τα αντιδιαρροϊκά και τα αντιβηχικά (μόνο τα κωδεϊνούχα), μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν την καταστολή του ανθρώπινου οργανισμού, με πιο βασική επίδραση τη μείωση των αντανακλαστικών του.

Τα αντιδιαβητικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, με επιπτώσεις στην οδήγηση (π.χ.η ινσουλίνη).

Ακόμη και αν έχουμε υποβληθεί σε μικροεπέμβαση / μικροχειρουργική, καλό θα ήταν να μην οδηγήσουμε τουλάχιστον για ένα 24ωρο, διότι το αναισθητικό βρίσκεται ακόμη στον οργανισμό μας.

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης σε συνδυασμό με κωδεΐνη, καθώς και σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας.

Τα αντιυπερτασικά προκαλούν υπόταση (λόγω της κακής ρύθμισης της πίεσης), καταστολή ή ακόμη και λιποθυμία.

Τα φάρμακα κατά της νόσου Parkinson δημιουργούν ευαισθησία στο φως, ενώ η τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, επηρεάζει την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών και ελαττώνουν την οπτική οξύτητά τους.

Κατά την λήψη φαρμάκων πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πως:

  • για κάθε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να είμαστε ασφαλείς χρειάζεται να συμβουλευόμαστε αποκλειστικά και μόνο το γιατρό μας και να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων
  • πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στην ικανότητα οδήγησής όταν χορηγηθούν με άλλα σκευάσματα ή αλκοόλ, ενώ αν όταν ληφθούν μεμονωμένα δεν την επηρεάζουν σημαντικά
  • ο χρόνος που τα φάρμακα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στον οργανισμό μετά τη λήψη τους ποικίλλει από αρκετές ώρες και σ’ ορισμένες περιπτώσεις έως και μέρες
  • οι οδηγοί που έχουν κάνει χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ ή παράνομων ουσιών αποτελεί το 60%, ενώ οι υπόλοιποι από αυτούς που μπορεί να έχουν λάβει σκευάσματα όπως αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά, αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, αντιισταμινικά κλπ.με τους οποίους και μοιραζόμαστε το δρόμο, ποσοστιαία είναι πάνω το από 30%

Όταν λοιπόν λαμβάνουμε ορισμένες κατηγορίες χαπιών μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε αυξημένο κίνδυνο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, διότι έχουν σημαντικές παρενέργειες στον οργανισμό μας (μείωση αντανακλαστικών, ζαλάδες, υπνηλία) ενώ ελάχιστοι οδηγοί γνωρίζουμε την αρνητική επίδρασή τους στις οδηγικές μας ικανότητες.

Δυστυχώς, η Τροχαία δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια φαρμάκων παρά μόνο σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος ή και δυστυχήματος όπου μπορεί να διαπιστωθεί αν οφειλόταν σε οδηγό που ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων, εφόσον γίνουν εξετάσεις αίματος.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προλαμβάνουμε τις δραματικές καταστάσεις γνωρίζοντας ακριβώς τις παρενέργειες του κάθε σκευάσματος στην υγεία μας.

Σχόλια (Δεν υπάρχουν Σχόλια)

Σχόλια (0):

Συμπληρώστε το σχόλιό σας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *